فهرست مطالب

مجله پژوهشهای جانوری (زیست شناسی ایران)
سال سی و ششم شماره 1 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محدثه داودی، بهروز حیدری* صفحات 1-14
    ماهی سفید دریای خزر یکی از گونه های اقتصادی و بومی دریای خزر می باشد. نورون های کیس پپتین (Kisspeptin) به عنوان یک پردازش کننده مرکزی در بازپخش سیگنال های محیطی به نورون های هورمون رهاکننده گنادوتروپین ها (GnRH) عمل می نمایند. برای بررسی نقش کیس پپتین به ویژه Kiss1 در تولید مثل ماهی سفید دریای خزر، میزان بیان ژن Kiss1 در بافت مغز با استفاده از روش Real time PCR ارزیابی شد. بدین منظور 36 قطعه ماهی از آبان 97 تا اردیبهشت 98 با میانگین وزنی50±650 گرم و طولی 0.2± 35.5 سانتی متر از سواحل انزلی صید شده و بافت مغز جدا گردید. بعد از استخراج RNA کل و سنتز cDNAاز بافت مغز، بیان ژن Kiss1 با استفاده از تکنیک Real time PCR به وسیله ژن مرجع-actin - β انجام شد. داده ها با استفاده از آنالیز واریانس یک طرفه (ANOVA) و پس آزمون Tukey و سطح اطمینان 95 درصدی ارزیابی گردید. نتایج نشان دادند که سطح بیان ژن Kiss1 در بافت مغز ماهی سفید نر و ماده تفاوت معنی داری را در ماه های مختلف نشان دادند (p< 0.05). بیشترین میزان بیان ژن Kiss1 در هر دو جنس نر و ماده در ماه اردیبهشت در زمان تخم ریزی ماهی سفید دریای خزر گزارش شد. همچنین بافت شناسی گنادها نشان داد که بیشترین رسیدگی جنسی در ماه های اسفند تا اردیبهشت بود. درمجموع به نظر می رسد می توان بیان کرد که Kiss1 در ماه هایی که ماهی سفید دریای خزر به رسیدگی جنسی خود می رسد بیشترین میزان بیان را دارد.
    کلیدواژگان: ژن کیس1، رسیدگی جنسی، ماهی سفید دریای کاسپین، دوره نمونه برداری
  • لادن عمادی*، بلال صادقی، نصرت صالحی نژاد، کیوان نژادبخش صفحات 15-29
    درجه حرارت بالای محیط و استرس حرارتی اثر منفی بر عملکرد فیزیولوژیک دارد. تریپتوفان، پیش ساز مسیرهای سروتونرژیک و کینورنین، دارای اثر آرام بخشی در زمان استرس می باشد. مطالعه حاضر جهت بررسی تجویز درون صفاقی ال-تریپتوفان (50 میلیگرم به ازاء هر کیلوگرم وزن بدن) در طی درجه حرارت بالا (39 درجه سانتیگراد) یا نرمال (31 درجه سانتیگراد) به مدت 5 ساعت، بر میزان اخذ غذای تجمعی در ساعات 1، 2، 3 و 4 و بیان ژن NPY و CRF به روش Real time qPCR در ساعت 5 پس از تجویز تریپتوفان می باشد. استرس گرمایی، سبب افزایش معنادار بیان ژن NPY در دیانسفال در گروه های استرس حرارتی در مقایسه با گروه های درجه حرارت نرمال شد. میزان اخذ غذای تجمعی با تزریق تریپتوفان در استرس حرارتی افزایش یافت. نتایج نشان می دهد که NPY برای جبران اخذ غذای کاهش یافته به عنوان فاکتور ضد استرس، افزایش می یابد و احتمالا تریپتوفان در بهبود این اثر نقش دارد. افزایش معنادار بیان ژن CRH در دیانسفال مشاهده شد که تجویز تریپتوفان بطور معنادار بیان ژن مذکور را کاهش داد. تریپتوفان در محور هیپوتالاموس-هیپوفیز-آدرنال، با تغییر در بیان ژن CRF مداخله کرده و نقش بافرکنندگی در استرس ها دارد.
    کلیدواژگان: استرس گرمایی، ال تریپتوفان، جوجه گوشتی، NPY و CRF دینسفالیک
  • فهیمه قائمی احمدآباد، پروین صادقی*، حسن زادعباس شاه آبادی صفحات 30-48

    آنزیم های آنتی اکسیدان بخش مهمی از سیستم دفاعی بدن موجودات است که در مقابل آلاینده ها واکنش پذیری بالایی نشان می دهد. در این تحقیق تغییرات سطوح آنزیم های آنتی اکسیدان سوپراکسیددیسموتاز (SOD) و کاتالاز (CAT) در نرم‎تن کیتون (Acanthopleura vaillantii) در پاسخ به آلودگی فلزات سنگین مس، روی و کروم در سواحل دریای عمان مورد بررسی قرار گرفت.بدین منظور 18 نمونه رسوب و 180 عدد کیتون از ایستگاه های رمین، دریابزرگ، ساحل دانشگاه‎دریانوردی، تیس، کنارک و آب شیرین کن جمع آوری شد. پس از زیست سنجی نمونه ها و جداسازی بافت نرم، میزان آنزیم های آنتی اکسیدانی توسط کیت های سنجش آنزیمی اندازه گیری شد. میزان تجمع زیستی فلزات سنگین در بافت نرم کیتون و رسوب پس از هضم اسیدی با استفاده از دستگاه جذب اتمی قرایت شد. غلظت فلزات سنگین (میکروگرم بر گرم وزن خشک) در بافت نرم کیتون به ترتیب مس (07/0±44/18)، روی (12/0±37) و کروم (13/0±8/6)؛ و در رسوب به‎ ترتیب مس (1/0±3/7)، روی (28/0±3/17) و کروم (18/0±5/23) ثبت گردید. میزان آنزیم کاتالاز و سوپراکسیددیسموتاز به ترتیب 85/4±75/20 و 05/6±27/16 نانومول بر دقیقه بر میلی‎گرم‎پروتیین در بافت نرم کیتون به دست آمد.الگوی تجمع فلزات سنگین در بافت نرم کیتون به صورت کروم<مس<روی و در رسوب به صورت مس<روی<کروم ثبت شد.تجمع فلزات سنگین در رسوب ایستگاه های مورد مطالعه به صورت ساحل دانشگاه دریانوردی>رمین>کنارک>دریابزرگ>تیس>آب‎شیرین‎کن کاهش یافت.میزان آنزیم های کاتالاز و سوپراکسیددیسموتاز در بافت نرم کیتون در پاسخ به افزایش غلظت فلزات سنگین افزایش نشان داد.همبستگی قوی مثبت و معنی داری بین فلزات سنگین و آنزیم های کاتالاز و سوپراکسیددیسموتاز در بافت نرم کیتون نشان دهنده اثر تحریکی آلاینده ها بر ترشح آنزیم ها می باشد.بررسی آلودگی رسوبات با استانداردهای کیفیت رسوب نشان دهنده بی خطر بودن رسوبات از نظر فلزات مورد مطالعه در سواحل دریای عمان بود.

    کلیدواژگان: کیتون، فلزات سنگین، کاتالاز، سوپراکسیدیسموتاز، دریای عمان
  • فائزه عصاریان نوش آبادی، حسین رحمانی*، آلبرتو باست صفحات 49-65
    اندازه بدن یک ویژگی اساسی موجودات است و انتظار می رود در پاسخ به استرس های محیطی مانند استرس گرمایی کاهش یابد و برآورد آن یک گام مهم در پرداختن به بسیاری از سوالات اکولوژیکی در محیط های آبی است. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر عوامل محیطی روی اندازه بدن و تنوع جوامع ماکروبنتوزها در تالاب گمیشان و خلیج میانکاله انجام شد. برای این منظور، در تابستان 1396، از بسترهای زیستی جهت نمونه برداری از سه ایستگاه در هر اکوسیستم استفاده شد. نتایج نشان داد که میانگین دما، شوری و هدایت الکتریکی در تالاب گمیشان بالاتر از خلیج میانکاله بود، اما این دو منطقه اختلاف چندانی از لحاظ اکسیژن محلول و pH با یکدیگر نداشتند. میانگین وزن خشک و طول کل راسته Zygoptera اختلاف معنی داری مشاهده نشد . در بین شاخص های مورد بررسی، شاخص های تنوع گونه ای شانون و یکنواختی در دو اکوسیستم تفاوت معنی داری نشان داد . نتایج تجزیه کوواریانس بین میزان اکسیژن محلول، شوری، وزن بدن و فراوانی بر تجزیه لیف پک ها نشان داد که فقط میزان شوری آب ارتباط معکوسی با میزان تجزیه دارد. نتایج تحلیل مولفه ی اصلی نشان داد که دما، طول و عرض جغرافیایی و k-day، اثر مثبت و اسیدیته و شوری و اکسیژن اثر منفی بر فراوانی ماکروبنتوزها داشت. نتایج نشان داد که نوسانات پارامترهای محیطی مانند دما بر متابولیسم و وزن توده زنده گونه های مختلف تاثیرگذار بوده به طوری که میانگین وزن بسیاری از گونه های مختلف در آب گرمتر تالاب گمیشان به مرتب کمتر از خلیج میانکاله بوده است.
    کلیدواژگان: ماکروبنتوزها، تالاب گمیشان، خلیج میانکاله، پارامترهای محیطی، پارامترهای اندازه بدن
  • سیاوش خیاط عمرانی، فرهاد ولی زادگان، باقر سید علیپور*، احسان نظیفی صفحات 66-76
    اسکوپولامین با ایجاد استرس اکسیداتیو در سلول های مغز، به ویژه کورتکس و هیپوکامپ، سبب ایجاد اختلال در حافظه می شود. هدف این مطالعه تاثیر عصاره متانولی گیاه زیرفون بر استرس اکسیداتیو و اختلال حافظه کاری القاء شده با اسکوپولامین در موش های نژاد نر ویستار می باشد. در این مطالعه تجربی، موش ها به طور اتفاقی به 6 گروه 6 تایی تقسیم شدند. گروه کنترل، گروه اسکوپولامین (1 میلی گرم بر کیلوگرم)، گروه عصاره (300 میلی گرم بر کیلوگرم) و گروه های عصاره 100، 225 و 300 به همراه اسکوپولامین که عصاره ها را به صورت گاواژ و را به صورت داخل صفاقی به مدت 10 روز دریافت کردند. پس از آزمون رفتاری تست شناسایی شی جدید (NORT)، نمونه برداری از بافت هیپوکمپ و کورتکس برای سنجش فعالیت آنزیم های کاتالاز (CAT) ، سوپراکسید دیسموتاز (SOD) و استیل کولین استراز (AChE) انجام شد. نتایج ما نشان داد تزریق اسکوپولامین باعث کاهش شاخص تبعیض در NORT می شود. دوز 300 عصاره دارای بالاترین تاثیر بود، به طوری که حتی در تجویز آن به همراه اسکوپولامین نیز کاهش معنی داری در تعداد خطاهای حافظه کاری ایجاد گردید. یافته ها بیوشیمیایی در بافت هیپوکامپ و کورتکس نشان داد که اسکوپولامین فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی CAT و SOD را کاهش و فعالیت AChE را افزایش داد. تیمار با عصاره زیرفون سبب برگرداندن فعالیت آنزیم هایSOD ،CAT و AChE شد. نتایج حاصل از این پژوهش حاکی از آن است که عصاره زیرفون دارای اثر تقویت کنندگی بر حافظه کاری بوده و اثر خود را عموما از طریق فعالیت آنتی اکسیدانی اعمال می کند.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، اسکوپولامین، حافظه کاری، زیرفون، کورتکس
  • سامره باقری*، جاوید ایمانپور نمین، ییندریشکا بویکووا، روح الله اسماعیلی صفحات 77-89

    رودخانه ها اکوسیستم های حیاتی هستند و حفاظت از آنها اهمیت زیادی دارد. تحقیق حاضر با هدف ارزیابی تاثیر پارامترهای فیزیکوشیمیایی آب بر جمعیت حشرات راسته Ephemeroptera در سه ایستگاه بالادست، میان دست و پایین دست رودخانه تجن انجام شد. نمونه برداری از آب و حشرات آبزی به صورت ماهانه از فروردین تا اسفند 1398 انجام شد. به منظور بررسی وضعیت کیفی ایستگاه ها از آنالیز واریانس یک طرفه، تعیین اثر عوامل محیطی در تفکیک ایستگاه ها از تحلیل مولفه های اصلی (PCA) و تعیین ارتباط بین متغیرهای محیطی با حضور و عدم حضور راسته یک روزه ها از روش رسته بندی مستقیم تحلیل متعارفی تطبیقی (CCA) استفاده شد. نتایج نشان داد که فاکتورهای فیزیکوشیمیایی در دوره زمانی مطالعه شده تغییرات زیادی داشتند، به طوری که میانگین دبی (3/68) متر مکعب بر ثانیه، اکسیژن محلول (53/9) میلی گرم در لیتر و اسیدیته (31/8) در بهمن و اسفند بیشترین و هدایت الکتریکی با میانگین 1181 میکروموس بر سانتی متر و کل ذرات معلق با میانگین 815 میلی گرم در لیتر در شهریور کمترین مقدار را نشان دادند. نتایج آنالیز واریانس ارزیابی کیفی رودخانه نشان داد که ایستگاه محمدآباد در بالادست از نظر دما و اکسیژن محلول نسبت به دو ایستگاه دیگر و ایستگاه تجن در پایین دست از نظر هدایت الکتریکی، کل ذرات معلق و دبی با دو ایستگاه دیگر تفاوت معنی داری دارند (p<0.05). نتایج نشان داد که فراوانی برخی از خانواده های راسته یک روزه ها مانند Baetidae با هدایت الکتریکی و کل ذرات معلق و حضور Oligoneuridae با اسیدیته و اکسیژن محلول ارتباط معنی داری دارند، لذا می توانند به عنوان شاخص کیفی منابع آب های جاری و سطحی محسوب شوند.

    کلیدواژگان: رودخانه تجن، یکروزه ها، ارزیابی زیستی، شاخصهای زیستی
|
  • Mohadeseh Davoodi, Behrooz Heidari * Pages 1-14
    The Caspian kutum is one of the most important economic and native species of the Caspian Sea. Kisspeptin neurons act as a central processor in the transmission of peripheral signals to gonadotropin receptor (GnRH) neurons. To investigate the role of kisspeptin, especially Kiss1 in the reproduction of the Caspian kutum, the expression of the Kiss1 gene in brain tissue was evaluated using real-time PCR. For this purpose, 36 pieces of fish were caught from Anzali shores from November 1997 to May 1998 with an average weight of 650±50 g and a length 35.5±0.2 cm and brain tissue was separated. After extraction of total RNA and cDNA synthesis from brain tissue, expression of the Kiss1 gene was performed using real-time PCR technique by reference gene-actin-β. Data were evaluated using one-way analysis of variance (ANOVA) and Tukey post-test and 95% confidence level and the significant difference in expression of the Kiss1 gene was calculated per month in both sexes. The results showed that the expression level of the Kiss1 gene in the brain tissue of male and female fish showed a significant difference in different months (p< 0.05). The highest expression of the Kiss1 gene in both sexes was reported in May during the Caspian kutum spawning. In addition, morphohistology of gonads showed that the highest sexual maturity was from March to May. In conclusion, it seems that it can be stated that Kiss1 has the highest level of expression in the months when the Caspian kutum reaches its sexual maturity.
    Keywords: Kiss1 gene, Sexual maturity, Caspian Kutum, sampling period
  • Ladan Emadi *, Balal Sadeghi, Nosrat Salehinezhad, Keyvan Nezhadbakhsh Pages 15-29
    High ambient temperature (HT) and heat stress has negative impact on physiological functions. L-tryptophan, serotonergic and kynurenine pathways, has calmative effect during different stress status. This Study was designed to investigate intraperitoneal administration of L-tryptophan (50 mg/kg body weight) during either HT (39 °C) or normal temperature (NT; 31 °C) for 5 hours on cumulative food intake at 1, 2, 3 and 4 hours and diencephalic NPY and CRF gene expression with qPCR method at 5 hours after tryptophan administration. In both two heat stress groups, NPY gene expression significantly was increased in compare with normal temperature groups. Cumulative food intake was increased in heat stress group by tryptophan injection. These results showed that NPY increased to compensate reduced food intake, as anti-stress factor, in heat stress condition and tryptophan maybe involve to improve this effect. Heat stress significantly increased CRH gene expression but tryptophan administration significantly reduced it during heat stress. These results showed, tryptophan modulated Hypothalamus-Hypophysis-Adernal axis by changing in CRH gene expression and tryptophan has buffering effect on stressful states.
    Keywords: broiler chicks, diencephalic NPY, CRF, heat stress, L-tryptophan
  • Fahimeh Ghaemi Ahmad Abad, Parvin Sadeghi *, Hasan Zadabas Shah Abadi Pages 30-48

    Antioxidant enzymes are an important part of the body's immune system that are highly reactive to contaminants. In this study, changes in the levels of antioxidant enzymes, superoxide dismutase (SOD) and catalase (CAT) in chiton (Acanthopleura vaillantii) were investigated in response to heavy metal contamination of copper, zinc and chromium on the coast of the Oman Sea. For this purpose, 18 sediment and 180 chiton samples were collected from Ramin, Daryabzorg, Maritime University coast, Tis, Konarak and desalination stations. After samples biometry and separating the soft tissue, the amount of antioxidant enzymes was measured by enzyme assay kits. The bioaccumulation of heavy metals in the soft tissue of chitons and sediments after acid digestion was read using an atomic absorption spectrometer. Concentration of heavy metals (µg/g dry weight) in soft tissue of chiton were recorded copper (18.44 ± 0.07), zinc (37± 0.12) and chromium (6.8±0.13), respectively; and in sediment copper (7.3±0.1), zinc (17.3±0.28) and chromium (23.5±0.18). The levels of catalase and superoxide dismutase were 20.75±4.85 and 16.27±6.05 nmol/mg protein in chiton soft tissue, respectively. The pattern of accumulation of heavy metals in the soft tissue of chitons was recorded as chromium Ramin> Konarak> Daryabozorg> Tis> Desalination.Examination of sediment contamination with sediment quality standards showed that sediments were safe in terms of metals studied on the coasts of the Oman Sea.

    Keywords: Chiton, Heavy metals, Catalase, superoxide dismutase, Oman Sea
  • Faize Asarian Noushabadi, Hossein Rahmani *, Alberto Basset Pages 49-65
    Body size is a fundamental characteristic of organisms and is expected to decrease in response to environmental stresses such as heat stress, and its estimation is an important step in addressing many ecological questions in aquatic environments. The aim of this study was to investigate the effect of environmental factors on body size and diversity of macrobenthos communities in Gomishan wetland and Miankaleh Bay. For this purpose, macrobenthos was carried out by leaf packages in summer 2017. The results showed that the average temperature, salinity and electrical conductivity in Gomishan lagoon were higher than Miankale Bay, but no difference was observed in terms of dissolved oxygen and pH. The average dry weight and total length of the Zygoptera showed no significant difference, Shannon's species diversity and evenness indices showed a significant difference in two ecosystems. The results of covariance analysis between dissolved oxygen, salinity, body weight and abundance on leaf pack decomposition showed that only water salinity has an inverse relationship with the decomposition rate. The results of factorial rotation matrix showed that temperature, longitude and latitude and k-day had a positive effect and pH, salinity and oxygen had a negative effect on the abundance of macrobenthos. The results showed that the changes in environmental parameters such as temperature had an effect on the metabolism and weight of the biomass of different species, so that the average weight of many different species in the warmer water of Gomishan Lagoon was lower than that of Miankaleh Bay.
    Keywords: Macrobenthos, Gomishan wetland, Miankaleh Bay, environmental parameters, body size parameters
  • Siavash Khayatomrani, Farhad Valizadegan, Bagher Seyedalipour *, Ehsan Nazifi Pages 66-76
    Scopolamine impairs memory by causing oxidative stress in brain cells, especially the cortex and hippocampus. Medicinal plants with various effective compounds can have antioxidant effects. The aim of this study is to investigate the effect of the methanolic extract of Zirfon plant on oxidative stress and working memory impairment induced by scopolamine in male Wistar rats. In this experimental study, thirty-six male Wistar rats were randomly divided into six groups of 6. The control group, Scopolamine group (1 mg/kg), Extract Group (300 mg/kg), and Extract groups 100, 225, and 300 mg/kg together with scopolamine which received extracts as gavage and scopolamine intraperitoneally for 10 days. After performing the behavioral test of the New Object Identification Test (NORT), hippocampal and cortex tissues were sampled to measure the activity of catalase (CAT), superoxide dismutase (SOD), and acetylcholinesterase (AChE). Our results showed that injection of scopolamine reduces the discrimination index in NORT. The dose of 300 extracts had the highest effect, so even in its administration together with scopolamine, a significant (p<0.001) reduction in the number of working memory errors was created. Biochemical findings in hippocampus and Cortex Tissues showed that scopolamine decreased the activity of antioxidant enzymes (CAT and SOD) and increased the activity of AChE. Treatment with Zirofen extract restored the activity of SOD, CAT, and AChE. The results of this research indicate that Zirfon extract has a strengthening effect on working memory and generally exerts its effect through antioxidant activity.
    Keywords: Working memory, Forehead cortex, Scopolamine, antioxidant, Zirfon
  • Samereh Bagheri *, Javid Imanpour Namin, Jindři&Scaron, Ka Bojkov Aacute, Rohollah Esmaili Pages 77-89

    Rivers are vital ecosystems and their protection is of outmost importance. In this study effects of physicochemical parameters of water on the population structure of Ephemeroptera in three sampling locations e.g. upstream, middle and downstream of the Tajan River were examined. Sampling was carried out on monthly bases from April to March 2019. One-way analysis of variance was used to evaluate the qualitative status of the sampling stations, Principal component analysis was utilized to determine the effect of environmental factors on separation or overlap of the studied stations and comparative conventional analysis was used to determine the relationship between environmental variables with presence and absence of Ephemeroptera families. Results showed that physicochemical factors varied significantly during the study period. The average of factors such as the flow rate (68.3 m3/sec), dissolved oxygen (9.53 mg/lit) and pH (8.31) were at highest levels in February and March while average of EC (1181µm/cm) and TDS (815 mg/lit) were at their lowest values in in September. Significant differences were observed in physicochemical factors at different stations. The differences were apparent between Mohammadabad station with other two sampling stations in terms of temperature and dissolved oxygen and Tajan station varied significantly with others in terms of EC, TDS and Debi. Significant relationship was observed between frequency and presence of some families of Ephemeroptera including Baetidae with EC and TDS and Oligoneuridae with pH and dissolved oxygen which allows considering these groups as qualitative indicator or indicator species of surface water resources.

    Keywords: Tajan River, Ephemeroptera, Biological assessment, Biological Indices